Wat is HVO?
HVO is de afkorting voor hydrotreated vegetable oil. In de praktijk worden ook de term groene of hernieuwbare diesel gebruikt. Het is een brandstof die het beste te vergelijken is met diesel. Deze brandstof wordt geproduceerd zonder daarbij gebruik te maken van fossiele grondstoffen door hernieuwbare afvallipiden te verwerken. HVO is een eenvoudig en efficiënt vervanger van diesel voor nieuwe en reeds operationele transportmiddelen en generatoren. Aan deze nieuwe brandstoffen kleeft een lagere CO₂-uitstoot tot bijna 90% waardoor ondernemers hun doelstellingen kunnen realiseren.
Wat zijn paraffine brandstoffen?
Paraffine brandstoffen zijn een alternatief voor diesel en hebben een laag zwavelgehalte en aromaten. Ze worden afgeleid van verschillende bronnen, waarvan de meest voorkomende aardgas, steenkool, plantaardige oliën en dierlijke vetten zijn.
HVO wordt gemaakt van lipiden zoals plantaardige olie, talg of gebruikte bakolie. Deze lipiden zijn gemaakt van paraffine-koolwaterstoffen. Na verwerking geeft dit een efficiënte brandstof met een zeer laag koolstofgehalte.
Wat is het verschil tussen gewone diesel en HVO?
De chemische en fysieke eigenschappen van HVO zijn vergelijkbaar met die van diesel. De fossielvrije samenstelling én het lage koolstofgehalte maken het een duurzame brandstofoptie. De brandstofdichtheid is ongeveer 7% lager, een laag aromatisch en zwavelgehalte en een hoger cetaangetal; bereidheid tot zelfontbranding. Desondanks kan HVO in elke verhouding met diesel worden gemengd.
Hoewel HVO wordt verwerkt vanuit vergelijkbare grondstoffen als die worden gebruikt om biodiesel te produceren, is de productiemethode volledig anders. Bij HVO verwerken we waterstof. Dit helpt bij het verminderen van de oxidatie. Hierdoor is HVO niet vatbaar voor bacteriegroei waardoor het bijvoorbeeld een zeer duurzame brandstof is voor stand-by generatorsets in tegenstelling tot biodiesel. Het heeft niet de technische beperkingen van biodiesel, zoals stolling bij lage temperaturen of de productie van schadelijke organismen in de brandstoftank.
Is HVO een gas-to-liquids brandstof?
Fysisch en chemisch gezien zijn HVO en GTL dezelfde brandstof en voldoen ze beiden aan de EN 15940 brandstofspecificatie. HVO heeft echter een lagere levenscyclus koolstofuitstoot omdat het geproduceerd wordt vanuit hernieuwbare grondstoffen. Gas to Liquids brandstoffen worden geproduceerd vanuit aardgas.
Moeten dieselmotoren of -generatoren worden aangepast aan HVO.
Er zijn geen wijzigingen of aanpassingen aan de hard- of software van dieselmotoren nodig om op HVO-brandstof te kunnen draaien. Neem bij twijfel contact op met uw leverancier.
Is HVO overal en in elke hoeveelheid verkrijgbaar en leverbaar?
Als reguliere brandstof wordt de levering van HVO beperkt door de toeleveringsketen en de hogere kosten. De toenemende vraag, veroorzaakt door een combinatie van regelgevende overheden en klantspecifieke klimaatdoelen, zal leiden tot een hogere acceptatie, vraag en dus productie.
Wist jij dat …
- … dieselraffinaderijen kunnen worden omgebouwd voor de productie van HVO wanneer de vraag naar fossiele brandstoffen afneemt?
- … de CO2-emissie laag is, maar er nog steeds NOX, UFP en fijnstof wordt uitgestoten?
- … HVO in de regel duurder is dan diesel?
Alle bezwaren opgelost
Het is dus duurder dan diesel en je stoot nog steeds NOx uit en ultrafijn en fijnstof. Dat zijn voor ons geen reële problemen. Dat het duurder is dan reguliere diesel is een nadeel, maar niet mogen bouwen of leveren is nog vele malen duurder. De opdrachtgever zal uiteindelijk, onder druk van regelgeving, moeten kiezen voor deze variant. Dan blijft nog over de uitstoot van NOx en UFP. Ook dat is voor ons geen belemmering. Wij zorgen gewoon dat deze tot nagenoeg 0 wordt gereduceerd door het aggregaat te voorzien van een VWI / Cirqulair filtertechnologie. Ben je nieuwsgierig naar onze resultaten? Bekijk de video hier waar wij ons schone dieselaggregaat presenteren aan de Provincie Gelderland in Arnhem:
Wil je meer weten over onze technologie? Bekijk dan het artikel waarin we ons dieselaggregaat beschrijven of ga direct naar de meetresultaten toe.